Slimmer werken,
blije klanten

DMAIC-structuur: De tools per fase

Onmisbaar bij een Lean Six Sigma verbetertraject zijn de 5 fasen van de DMAIC-structuur. In een eerder blog vertelden we al dat de 5 fasen bestaan uit: Define, Measure, Analyse, Improve en Control. Wanneer je een verbetertraject start is het belangrijk dat je alle fasen doorloopt. Het kan echter wel een keer voorkomen dat je een stap terug moet. Dit kan diverse redenen hebben; je mist bijvoorbeeld informatie of je bent erachter gekomen dat het probleem ergens anders ligt.

Per fase kan je andere Lean Six Sigma tools inzetten. In deze blog geven we je een overzicht welke tools je per fase kunt inzetten.

Tools Define-fase

De Define-fase vormt de opstart van je verbetertraject. Hierin ga je op zoek naar de ‘Y’ of de ‘scope’ van je project, oftewel je brengt het probleem in kaart en bepaalt de doelstelling van het project. Wie is de klant en wat wil de klant? Wie zijn de stakeholders? Hierna stel je een team samen en informeer je de organisatie. Er zijn meerdere tools die je hiervoor kunt gebruiken. De keuze voor een bepaalde tool hangt uiteindelijk af van jouw project en probleemstelling.

Tools Measure-fase

In de Measure-fase ga je bepalen hoe je er nu eigenlijk voor staat. Dit vormt namelijk de basis van het verbeteren. Hierbij identificeer je de verspillingen en waarde in het proces. Uiteindelijk sta je in deze fase stil bij de potentiële invloedsfactoren (de ‘x’-en) en kijk je hoe je deze meetbaar kunt maken. Daarnaast draait de measure-fase om het visualiseren van de procesprestatie.

Tools Analyze-fase

In deze fase is het tijd om de uitgewerkte x-en verder te gaan onderzoeken. Je gaat bijvoorbeeld bekijken welke x-en invloed hebben op de doelstelling en hoe groot deze invloed is. Daarom wordt in de analyze-fase ook wel vaak gezegd dat je de gestelde hypothese(n) gaat toetsen.

Tools Improve-fase

In de deze fase ga je de oplossingen voor de belangrijkste oorzaken implementeren en testen. Hierbij zul je zien dat je ook te maken krijgt met weerstand. Verandering roept nou eenmaal vaak weerstand op. Geen wonder dus dat de improve-fase een belangrijke fase is.

Tools Control-fase

In de Control-fase zorg je ervoor dat de veranderingen worden gemonitord en verankerd. Je mag niet in het oude gedrag terugvallen dus houd inzicht in de resultaten en borg het proces. Het doel is een continue verbetering, dus stel jezelf de volgende vragen: hoe zorg ik dat (nieuwe) fouten in het proces op tijd worden gesignaleerd? En hoe kan ik blijven innoveren?

Nog een aantal tips

  • Zorg ervoor dat je het verbetertraject met een team uitvoert. Als je alleen aan de slag gaat kan het zijn dat je belangrijke informatie uit het proces mist. Bovendien creëer je draagvlak als je samen werkt aan een oplossing.
  • De Project Charter is leidend. Zorg ervoor dat je de gemaakte Project Charter in de Define-fase het hele traject bijhoudt en bijwerkt met nieuwe kennis en informatie. Dit geeft je de juiste focus en houd je ‘in scope’ zonder dat je te veel gaat afdwalen.

Root Cause Analysis

Ook interessant: