Slimmer werken,
blije klanten

Lean Green Belt certificering?

Lean Green Belt, Six Sigma Green Belt of Lean Six Sigma Green Belt. Wat is het verschil? En nog belangrijker: welke is de officiële Green Belt? Heel kort: toen in de jaren ‘90 Six Sigma werd geadopteerd door General Electric deden de Belts hun intreden. Van origine is een Green Belt iemand die verbeterprojecten uitvoert met enkel de Six Sigma methodiek. Later is Six Sigma gecombineerd met Lean en daarom zijn er dus nu ook Lean Six Sigma Green Belts. De term Lean Green Belt is in de laatste jaren ‘verzonnen’.

Mag iedereen zich Green Belt noemen?

In theorie mag iedereen zich Green Belt noemen, er is namelijk geen officiële instantie die bepaald wat je moet kunnen en kennen om een Green Belt te zijn. Wel zijn er enorm veel kleine en grote kwaliteitsorganisaties die een standaard hebben gezet of proberen te zetten waar de Belts aan moeten voldoen. Een aantal bekende zijn:

  • American Society for Quality (ASQ)
  • The Counsel for Six Sigma Certification (CSSC)
  • International Independent Board for Lean Certification (IILBC)

Kijk hier voor de volledige lijst van alle Lean Six Sigma certificeringsinstanties. Deze organisaties hebben daarnaast allemaal hun eigen ‘officiële’ Green Belt examens opgesteld. Hier vind je een overzicht van de examens, duur, aantal vragen etc per organisatie.

Vind je dit artikel interessant? Deel het in je netwerk.