Slimmer werken,
blije klanten

Dit zijn de 4 niveaus van een Lean Six Sigma cursus

De verschillende belts van Lean Six Sigma

Bij een Lean Six Sigma cursus leer je niet alleen meer over Lean Management. Je doet ook kennis op uit Six Sigma. Wat komt er dan precies aan bod in zo’n Lean Six Sigma training?

Binnen de Lean Six Sigma opleidingen kan je verschillende belts halen. Deze staan ieder voor een eigen niveau. Van laag naar hoog is er de Yellow Belt, Orange Belt, Green Belt en Black Belt. De hoogst haalbare niveaus beslaan de Master Blak Belt en de Champion. In deze blog zullen we ons enkel focussen op de eerste vier niveaus. Alle niveaus van de Lean Six Sigma cursussen kan je achtereenvolgens volgen bij trainingsbureau Bureau Tromp.

lean six sigma cursus

Yellow Belt

Tijdens de 1-daagse Yellow Belt training leer je de basisbeginselen van Lean Management en Six Sigma. Zo doe je kennis op van alle basisinstrumenten en methodes die onder Lean Six Sigma vallen. Tijdens de cursus maak je bijvoorbeeld kennis met de 8 verspillingen, de 5 Lean principes en leer je hoe je Six Sigma binnen deze methodiek kan toepassen. Bovendien ga in de training aan de slag met een praktijkopdracht, waardoor je de zojuist geleerde theorie direct kan toepassen. Daarnaast is er ruimte om binnen jouw eigen werkomgeving te gaan onderzoeken waar verbetermogelijkheden zitten.

lean six sigma cursus

Orange Belt

De Orange Belt training is het tweede niveau binnen de Lean Six Sigma cursussen en duurt 2 dagen. Binnen deze cursus ga je dieper in op de materie van Lean Six Sigma. Hierdoor heb je na deze 2 dagen voldoende handvatten om zelf aan de slag te gaan met de methodiek om processen te verbeteren en verbetermogelijkheden te herkennen. Bovendien ben je goed in staat om bepaalde modellen zelf toe te passen in de praktijk, waardoor je jouw optimalisatie-ideeën nog meer kracht kan bijzetten.

Green Belt

De 6-daagse Green Belt cursus is ideaal voor mensen die als projectleider zelf aan de slag willen met Lean Six Sigma. Je doorloopt het hele Lean Six Sigma traject en doet kennis op van de vele modellen die hierbij komen kijken. De oefeningen tijdens de cursus zorgen ervoor dat je vaardigheden opdoet om dit zelf ook toe te kunnen passen. Daarnaast duik je dieper in Six Sigma en leer je hoe je gebruik kan maken van de eventuele beschikbare data om sterke conclusies te trekken op basis van feiten. Tot slot doe je kennis op over verandermanagement, wat onmisbaar is tijdens een Lean Six Sigma project.

Black Belt

De Black Belt training kent 10 trainingsdagen en is hiermee het intensiefst. Wanneer je opgeleid bent als Black Belt, ben je het aanspreekpunt van Lean Six Sigma binnen jouw organisatie en begeleid je Green Belts in de uitvoering van projecten. Daarom ga je tijdens de cursus nog dieper in op de materie van Lean Management en Six Sigma. Zo komen statistische toepassingen als Minitab aan bod, waardoor je binnen jouw organisatie nog breder en gedegener onderzoek kan doen om tot oplossingen te komen voor een probleem.

Welke Belt past bij mij?

Om te bepalen welke Belt bij jou past, is het belangrijk om jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Wat wil ik bereiken met Lean Six Sigma binnen mijn organisatie?
  • Wat is mijn rol binnen de organisatie?

Op basis hiervan kan je de meest geschikte Lean Six Sigma training kiezen. En onthoud bovenal dat er altijd de mogelijkheid is om door te groeien binnen de niveaus van Lean Six Sigma.

lean six sigma cursus

Ook interessant: