Slimmer werken,
blije klanten

De 20 vaardigheden die jij als Green Belt bezit

Heb jij al een Green Belt training gevolgd en ben je in het bezit van het officiële Lean Six Sigma Green Belt certificaat? Grote kans dat jij, sinds het behalen van het certificaat, een groot deel van je werkzaamheden bezig bent met het leiden van een procesverbeteringsteam. Toch kan het nooit kwaad om even terug te kijken op de onderwerpen die je hebt geleerd en de kennis die jij als Green Belt hebt opgedaan. Wat hoort een Green Belt eigenlijk te kunnen? Of misschien overweeg je wel om Green Belt te worden. Welke kennis kun je dan verwachten? In deze blog lees je daarom de 20 belangrijkste kenmerken van een Green Belt op een rij.

green belt

20 Kenmerken van een Green Belt

 1. Als Green Belt leid je deeltijds (25-50% van je tijd) een Six Sigma verbeteringsproject.
 2. Green Belts zien Six Sigma als een ‘manier van zaken doen’.
 3. Als iemand verzet tegen verandering kan voorkomen, dan is het wel een Green Belt. Een Green Belt betrekt collega’s namelijk in het proces en gaat samen met hen op zoek naar oplossingen, gebaseerd op de beschikbare data.
 4. Als Green Belt werk je aan projecten binnen je eigen vakgebied, in tegenstelling tot Black Belts, die grotere projecten leiden.
 5. Weet jij waarom de y = f(x) formule belangrijk is voor je proces en onderneming? Een Green Belt heeft altijd een antwoord op deze vraag.
 6. Six Sigma Green Belt zijn (vaak) geselecteerd door het managementteam van hun organisatie.
 7. Als Green Belt heb jij de kennis over nuttige hulpmiddelen en de nodige ervaring die onmisbaar is bij het optimaliseren van processen.
 8. Een Green Belt weet van het bestaan van de nodige hulpmiddelen die gebruikt dienen te worden tijdens de Lean Six Sigma projecten.
 9. Een uitleg geven van het Kano-diagram en beschrijven hoe dit verband houdt met de klantenservice, is voor jou als Green Belt een makkie.
 10. Als Green Belt weet je wat een histogram en pareto diagram is en hoe je het kan toepassen.
 11. Een Green Belt is in staat om het gemiddelde en de standaardafwijking van zijn/haar procesdata te kunnen berekenen.
 12. Ook kan een Green Belt korte en lange termijn Sigma-waarden van het proces van zijn/haar project berekenen.
 13. Als Six Sigma Green Belt leid je het proces van data verzamelen van je project en valideer je het meetsysteem.
 14. Goed opgeleide Six Sigma Green Belts begrijpen hoe ze een oorzaak en gevolg (visgraat-)diagram moeten opstellen om de mogelijke oorzaken van een procesdefect op te sporen.
 15. Als Green Belt weet je hoe je een projectcharter en een SIPOC maakt voor je project.
 16. Jij bent een Green Belt omdat je een professional bent en niet per sé een kwaliteitsgoeroe of een statistische genie.
 17. Een softwarepakket als Minitab is jou als Green Belt niet vreemd. Bovendien weet jij ook hoe je hier eenvoudige statistische tests mee kan uitvoeren.
 18. Green Belts kunnen hun leidinggevenden en collega’s in een goed daglicht stellen door grafieken te gebruiken om procesverbetering aan te tonen, in een duidelijk zichtbare en begrijpelijke vorm.
 19. Als Green Belt weet jij steun te winnen voor Six Sigma doordat je problemen voorkomt die vaak voor overlast zorgen voor managers en collega’s.
 20. Green Belts kunnen brainstormsessies leiden met hun projectteam.

kenmerken green belt

Kan jij alle 20 punten van een Green Belt afvinken? Gefeliciteerd dan ben je een succesvolle Green Belt die Lean Six Sigma continu door blijft voeren. Ben je enthousiast geworden van de vaardigheden die een Green Belt bezit? Lees hier alles over onze Green Belt training, de kosten en de aankomende trainingsdata.

Kom alvast meer te weten over de Lean Filosofie en download het E-book.

kenmerken green belt

Ook interessant: