Slimmer werken,
blije klanten

Een Lean Six Sigma opleiding: hoe en wat?

Wij snappen dat het verwarrend kan zijn welke Lean Six Sigma opleiding je het beste kunt kiezen. Vandaar dat we je daar bij willen helpen. In deze blog geven wij je daarom een rijtje met alle Lean Six Sigma opleidingen en hopen wij de keuze voor jou iets gemakkelijker te maken.

Yellow Belt opleiding

De Yellow Belt opleiding kan gezien worden als een basistraining van Lean Six Sigma. Je gaat hier in op de basisbegrippen van beide methodes. Op deze manier leer je wat de verschillen zijn tussen beide methodes, waarvoor ze in te zetten zijn en hoe je dit doet. Vervolgens kijk je hoe je de methodiek binnen je eigen organisatie moet toepassen. Na het theorie gedeelte leer je de geleerde kennis meteen toe te passen in een praktijk gedeelte door middel van een simulatiespel. Zo maak je meteen een duidelijke koppeling tussen theorie en praktijk en kun je Lean Six Sigma meteen toepassen in je eigen organisatie.

Yellow Belt

Orange Belt opleiding

Dit is het tweede niveau dat je kunt behalen binnen Lean Six Sigma. Tijdens deze 2-daagse opleiding ga je nog iets dieper in op de stof dan bij een Yellow Belt opleiding. Zo leer je hoe je de methodiek toepast binnen verbeterprojecten, ben je in staat om zelfstandig verbetermogelijkheden op te sporen en deze vervolgens ook door te voeren. Daarnaast ga je dieper in op de bijbehorende modellen, waardoor je jouw verbeterinitiatieven meer kracht kunt bijzetten.

Orange Belt

Green Belt opleiding

Wil je als projectleider van een Lean Six Sigma project aan de slag kunnen? Dan is de Green Belt opleiding misschien wel iets voor jou. In zes dagen bespreek je het gehele Lean Six Sigma traject en alle bijbehorende en belangrijke modellen. In deze Lean Six Sigma opleiding ga je ook dieper op de methodiek van Six Sigma. Zo leer je gebruik te maken van de aanwezige data in je organisatie om op basis van feiten conclusies te trekken. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan verandermanagement. Dit is namelijk het gene dat een Lean Six Sigma project leidt. Je kunt alleen je einddoel behalen als je hier constant mee bezig bent!

Green Belt

Black Belt opleiding

Na het volgen van een Black Belt opleiding mag jij je een werkelijke Lean-goeroe noemen. Je doet in 10 dagen ervaring op met alle facetten van een Lean Six Sigma project en kent de methodiek door en door. Je kijkt hier ook naar andere toepassingen als Minitab en bent in staat om een zeer uitgebreid onderzoek te doen. Daarnaast ben jij degene die andere Belts (dus Yellow, Orange en Green Belts) aanstuurt en hen helpt bij de uitvoering een Lean Six Sigma project. Ook wanneer het management vragen heeft rondom zo’n project ben jij de go-to person.

Black Belt

Master Black Belt opleiding

Wil je nog verder leren en wil je een nog hoger niveau bereiken dan de Black Belt? Dat kan! Er is namelijk ook nog een Master Black Belt. Als Master Black Belt heb je het hoogst haalbare niveau behaald en ben je verantwoordelijk voor het bedenken en in- en uitvoeren van (zeer complexe) verbeteringsinitiatieven. Je kunt vervolgens eveneens andere Black Belts aansturen.

Master Black Belt

Champion

Deze Lean Six Sigma opleiding is bedoeld voor het management. Het management heeft vaak een leidende rol bij verbeterprojecten en moet dus ook weten hoe zij om moeten gaan met Lean Six Sigma. Dit leer je dan ook tijdens deze opleiding. Je leert niet alleen wat de methodes inhouden, maar ook hoe jij leiding geeft aan een Lean Six Sigma opleiding.

Welke Lean Six Sigma opleiding het geschiktst voor jou is, is dus afhankelijk van jouw eigen wensen. Welk niveau wil jij zelf behalen? Welke rol wil jij binnen een Lean Six Sigma project gaan vervullen? Weet je dat al? Bekijk dan ons trainingsaanbod eens. Je kunt natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen voor overige vragen.

Ook interessant:

Volg ons op LinkedIn(we delen onze artikelen met je)

Of deel het in je netwerk: