Slimmer werken,
blije klanten

Een Lean opleiding, welke is het beste voor mij?

Heb je interesse in Lean, maar weet je niet zo goed welke Lean opleiding het beste bij jouw wensen past? Lees dan vooral even verder! In deze blog leggen wij namelijk uit welke Lean opleidingen er zijn en wat het verschil hiertussen is. Zo hopen wij je te helpen bij deze keuze.

Waar wil je Lean voor gebruiken?

Het zou goed kunnen dat jij Lean niet als opzichzelfstaande methode kent, maar alleen Lean Six Sigma kent. Dit is niet zo gek, want deze twee methoden worden inderdaad vaak samen gebruikt. Er zitten echter enkele belangrijke verschillen tussen deze methoden. Het voornaamste verschil is dat Lean zich voornamelijk leent voor problemen binnen een proces waarvan de oorzaak relatief makkelijk te achterhalen is. Heb je echter een complex probleem waarvan je de oorzaak niet meteen kunt opsporen? Dan is Six Sigma beter. Daarnaast haal je bij Lean alle overbodige stappen (ook wel verspillingen genoemd) uit processen door gestructureerd en logisch na te denken. Bij Six Sigma laat je de analyses leiden door data en statistiek en kijk je waar verschillen in de output van een proces zitten. In deze blog kun je een uitgebreide uitleg over het verschil tussen Lean en Six Sigma vinden. Als je dus voor een Lean Six Sigma opleiding kiest, krijg je ook te maken met statistiek. Bij enkel een Lean opleiding is dit niet het geval.

Lean opleiding

 

Welk Lean-niveau wil je behalen?

De Lean opleidingen kennen drie verschillende niveaus. Welk niveau het geschiktst voor jou is, is afhankelijk van de rol die je wilt gaan spelen in je organisatie en in een Lean project. De drie niveaus zijn:

  • Yellow Belt: als je deze Lean opleiding volgt dan weet je de basis van Lean en ken je alle belangrijke termen. Je bent dan vaak een teamlid van een verbeterteam, maar je kunt geen leiding geven aan andere. Dit is een 1-daagse training.
  • Green Belt: met deze training word je opgeleid tot projectleider van een Lean team. Na deze 5-daagse training kun je zelfstandig een Lean project leiden en kun je zelfstandig aan het werk met de methode. Ook kun je Yellow Belts aansturen.
  • Black Belt: dit is het hoogst haalbare niveau binnen Lean. Als Black Belt kun je jezelf ook wel een Lean Guru noemen. Deze training is een vervolgtraining op de Green Belt en na het volgen van deze training weet je alles van Lean en kun je de Green Belts binnen je organisatie aansturen. Daarnaast ben je sparringpartner van het management en bij vragen kun je hen helpen en vertellen welke stappen zij moeten ondernemen.

Welke Lean opleiding het meest geschikt voor jou is, is dus volledig afhankelijk van het niveau dat jij wilt behalen en van de rol die jij op je wilt nemen binnen een Lean project. Hoef je slechts de basiskennis te weten? Dan is een Yellow Belt training voldoende. Wil je zelfstandig leiding kunnen geven aan een Lean project, maar hoef je niet werkelijk dé Lean-expert binnen je bedrijf te zijn? Volg dan de Green Belt training. Maar, wil jij wel een Lean Guru worden? Ga dan voor de Black Belt training!

Het handige aan deze verschillende opleidingen is dat je van tevoren niet persé hoeft te weten welk niveau je wilt behalen. Je kunt altijd beginnen met een Yellow Belt of Green Belt training en daarna bedenken of je wel of niet door wilt naar een hoger niveau. Het is wel van belang dat je let op de waarde van het certificaat dat je ontvangt na het volgen van een training. Elke opleidingsinstantie is namelijk bij een ander instituut geaccrediteerd. Er zijn wereldwijd meerdere accreditatie instellingen (zoals CSSC, LCS en ASQ). Deze duiden het niveau van de opleidingsinstantie aan.

Dit zijn de verschillende Lean opleidingen die er bestaan. Weet je nu al iets beter welke geschikt voor jou is? Wil je er meer over leren en wil je binnen jouw organisatie ook ‘Lean werken’? Bekijk dan onze trainingen eens. Ook kun je altijd contact met ons opnemen.

Boek nu jouw Lean training

Ook interessant:

Volg ons op LinkedIn (we delen onze artikelen met je)

Of deel het in je netwerk: