Slimmer werken,
blije klanten

Scrum en de associatie met Lean

Wat heeft Scrum te maken met Lean?

Naast Lean, hoor je dat steeds meer organisaties ook bezig zijn met Scrum. De Gemeente Amsterdam, ING en van Lanschot zijn slechts enkele voorbeelden hiervan. Maar moeten we Lean dan helemaal laten voor wat het is? Neemt Scrum dan nu alles over? In deze blog leer je dat beide methodieken prima naast elkaar te gebruiken zijn. Benieuwd hoe? Lees dan snel verder!

Scrum

Wat is Scrum?

Scrum behoort tot de Agile familie, waaronder ook methoden vallen als Kanban en Evolutionary Project Management. De methodieken van Agile streven naar wendbaarheid en lenigheid door teams en organisaties te creëren die communicatief sterk zijn en zich snel aanpassen. Scrum richt zich hierbij voornamelijk op de projectaanpak.

Toch is Scrum niet zomaar te vergelijken met de traditionele projectaanpakken. Zo ligt bij deze traditionele projectaanpakken vaak alles al vast wat betreft eindproduct, budget en planning. Dit biedt weinig ruimte voor mogelijke bijsturing gedurende zo’n traject. Bij Scrum wordt enkel een stip op de horizon nagestreefd, waardoor de aanpassingsmogelijkheden veel groter zijn. De opdrachtgever is bij deze projectaanpak dus ook veel directer betrokken en kan zijn eisen en wensen sneller inbrengen en bijsturen.

De toepasbaarheid

Scrum is dus een wendbare projectaanpak. Maar past dit wel binnen elke organisatie? Wat zijn de voorwaarden om deze projectaanpak succesvol te implementeren in jouw organisatie? De basisvoorwaarden voor een succesvolle toepassing zijn onder te brengen in de volgende punten:

  • Openstaan: De communicatie bij Scrum is veel directer. Het is dus belangrijk dat je als organisatie open staat voor discussies en onderhandeling.
  • Tijd: Plan genoeg ruimte in om medewerkers fulltime aan een project te laten werken en zorg dat de beslissers ook voldoende tijd beschikbaar hebben.
  • Bedrijfscultuur: Het lijkt redelijk vanzelfsprekend, maar zorg ervoor dat je bedrijfscultuur er klaar voor is om via Scrum te gaan werken. Een belangrijke voorwaarde hierbij is dat mensen binnen de organisatie gewend zijn om samen te werken met elkaar.

Scrum

Neemt Scrum andere methodieken over?

Waar Scrum vroeger vooral werd gebruikt door software ontwikkelaars, lijken nu ook steeds meer niet IT-organisaties met deze methodiek in contact te komen. Zijn andere methodieken zoals PRINCE2, MSP en Lean dan niks meer waard? Nee, absoluut niet. Methodieken van vroeger en nu blijken in de praktijk juist erg goed op elkaar aan te sluiten. Zo zijn PRINCE2 (vroegere methode voor het uitvoeren van projecten) en Agile gecombineerd in een nieuwere versie van de methodiek genaamd PRINCE2Agile.

Scrum en Lean

Ook Scrum en Lean kunnen prima naast elkaar gebruikt worden. De overeenkomst tussen beide methodieken is dat wendbaarheid een centraal thema vormt binnen beiden aanpakken. Het verschil is echter dat Lean zich richt op processen en Scrum meer gericht is op de projectmethodiek. Hoe kunnen ze dan naast elkaar gebruikt worden? Denk bijvoorbeeld maar eens aan de dagstarts die worden gebruikt bij Lean en de standup meetings bij Scrum. Beiden hebben als doel om verbeteringen op te halen op de werkvloer.

Scrum

Ook interessant: