Slimmer werken,
blije klanten

Lean Six Sigma cursus, welke varianten zijn er allemaal en wat kan je ermee?

Lean Six Sigma cursussen bestaan al langer in Nederland. Wellicht heb je nog nooit van deze cursussen gehoord of ben je op zoek naar een geschikte Lean Six Sigma cursus voor jezelf of jouw organisatie. Maar welke Lean Six Sigma cursussen zijn er allemaal? En zijn hier verschillende niveaus in te onderscheiden? In deze blog zullen wij je kort meenemen door de verschillende niveaus van de Lean Six Sigma cursussen en hoe deze er per niveau uitzien.

De verschillende niveaus

Binnen de structuur van de Lean Six Sigma cursussen zijn er verschillende niveaus te onderscheiden. Van origine hebben deze niveaus een nummer. Echter is hier een zogenoemde “Belt” structuur ontwikkeld om een beter onderscheid te kunnen maken tussen de niveaus. Het belangrijkste om op te letten is de accreditatie. Bureau Tromp biedt Lean Six Sigma cursussen aan volgens de normen van zowel CSSC als ASQ.

Yellow Belt

Tijdens Yellow Belt cursus leer je de basisbeginselen van Lean management en Six Sigma. Na het volgen van een Yellow Belt opleiding ben je klaar om deel te nemen in verbetertrajecten maar leid je geen projecten. Een Yellow Belt is vaak verantwoordelijk voor de ontwikkeling van proceskaarten om Six Sigma-projecten te ondersteunen. Daarnaast neemt een Yellow Belt vaak deel als kernteamlid of materiedeskundige voor projecten. Daarnaast ga je als Yellow Belt vaak aan de slag met kleinere procesverbeteringsprojecten. Door de opgedane kennis ben je ook in staat om processen te identificeren die baat kunnen hebben bij een verbetering. Processen met verbeterpotentie die door een Yellow Belt gesignaleerd worden, kunnen geëscaleerd worden naar een groter project om kostenbesparing te realiseren met behulp van statistische procesregeling. Door een Lean Six Sigma cursus te volgen kan je als Yellow Belt dus al een grote impact hebben op je eigen organisatie!

Orange Belt

Als Orange Belt maak je een net wat meer verdiepende slag in de materie tijdens je Lean Six Sigma cursus. In twee dagen ga je wat meer met de verschillende tooling aan de slag om zo extra ondersteuning te kunnen bieden tijdens verbeterprojecten. Ten opzichte van de Yellow Belt heeft een Orange Belt wat meer inhoudelijke kennis van de verschillende modellen waardoor deze gedurende een project ook in staat is om sommige modellen zelf uit te voeren en toe te passen.

Green Belt

Gedurende de Lean Six Sigma cursus voor Green Belt maak je in 6 dagen tijd kennis met de meeste in en outs van Lean management en Six Sigma. Als Green Belt ben je zo getraind dat je binnen je organisatie een team voor procesverbetering of kwaliteitsverbetering zal leiden als onderdeel van je baan. Het is belangrijk om als Green Belt uitgebreide kennis van de Lean Six Sigma materie te hebben. Daarnaast is goede kennis van de eigen organisatie ook belangrijk om daadwerkelijke procesverbeteringen te realiseren. De Green belt opgeleide medewerker speelt een belangrijke rol bij het uitvoeren van een verbeterproces op organisatieniveau. Doordat je tijdens de Lean Six Sigma cursus uitgebreid kennis hebt gemaakt met de verschillende methodes en technieken ben je ook in staat om deze met je team toe te passen.

Lean Six Sigma cursus

Black Belt

Lean Six Sigma Black Belts zijn verantwoordelijk voor het implementeren van procesverbeteringsprojecten binnen het bedrijf om de klanttevredenheid en bedrijfsproductiviteit te verhogen. Als Black Belt ben je deskundig en bekwaam in het gebruik van de Six Sigma-methodologie en -hulpmiddelen. Tijdens deze Lean Six Sigma cursus ga je nog dieper in op de methodes en statistieken die Lean Six Sigma te bieden heeft. Daarnaast coach je vaak Green Belts bij het uitvoeren van hun projecten. De Black Belt wordt gecoacht door de Master Black Belt. Ook kan de Black Belt nieuwe Yellow, Orange en Green Belts zelfstandig opleiden.

Master Black Belt

Master Black Belts zijn Six Sigma kwaliteitsexperts die verantwoordelijk zijn voor de strategische implementatie binnen een organisatie. Als Master Black Belt train je Black Belts en Green Belts. Daarnaast begeleid je ze bij het prioriteren, selecteren en organiseren van projecten. Je ontwikkelt en herziet trainingsmateriaal en zorgt ervoor dat Lean Six Sigma op een correcte manier wordt geïmplementeerd binnen de organisatie.

De Master Black Belt moet gekwalificeerd zijn om andere Six Sigma Belts de methoden, hulpmiddelen en toepassingen in alle functies en niveaus van de organisatie te leren.

Boek nu jouw Lean Six Sigma training

Heb je de Belt gevonden die bij jou past? Kijk dan snel verder binnen onze Lean Six Sigma cursussen welke cursus jij wilt gaan volgen.

Ook interessant:

Vind je dit artikel interessant? Deel het in je netwerk.