Slimmer werken,
blije klanten

Orange Belt training: De opleiding voor een stevig Lean Six Sigma fundament

Ben jij nog niet (zo) bekend met Lean en Six Sigma en wil je hier meer van weten? Wil je gelijk een stevige basis leggen om zelfstandig aan de slag te gaan? Dan is onze Orange Belt training echt wat voor jou! In de Orange Belt training leer je in twee dagen de basis van wat Lean Six Sigma precies is, en kun je direct aan de slag met verbeteringen volgens een gestructureerde aanpak.

We hebben de volgende dingen voor je op een rijtje gezet:

  • Wat is precies een Orange Belt training?
  • Wat leer je in een Orange training?
  • Wat kun je als je een Orange Belt training hebt gevolgd?

Wat is precies een Orange Belt training?

Binnen de Lean filosofie wordt er gesproken over ‘Belts’, dit zijn de verschillende kennisniveaus. Deze variëren van Yellow Belt (basis) en Green Belt (projectleider) tot Black Belt (expert). Een Orange Belt training zit tussen een Yellow Belt training en een Green Belt training in. Dit betekent dat je in deze Orange Belt training een stevige basis hebt om ook echt te beginnen met de toepassing van Lean en Six Sigma.

Wat is orange belt

Wat leer je in een Orange Belt training?

De eerste dag van de training begint met een introductie van Lean en Six Sigma. Je leert wat het precies inhoudt, iets over de achtergronden en waar het vandaan komt. Je gaat aan de gang met de 5 principes van Lean en het herkennen van verspillingen in je eigen werk. In de middag wordt er een simulatie gespeeld, waarbij hetgeen je ’s ochtend hebt geleerd ook daadwerkelijk in de praktijk brengt.

De tweede dag ligt de focus op de DMAIC-projectstructuur. Deze naam staat voor de verschillende fasen van een project, namelijk Define (D), Measure (M), Analyze (A), Improve (I) en Control (C).  Aan de hand van de simulatie wordt elke fase doorlopen, zodat je naast de theorie die bij elke fase hoort ook gelijk ziet hoe dit in de praktijk werkt. We bespreken ook de bijbehorende tools die je per fase kunt inzetten, waarbij je zoveel mogelijk zelf met deze tools aan de slag gaat en oefent op je eigen processen.

Orange Belt training

Wat kun je als je een Orange Belt training hebt gevolg?

Na het volgen van de Orange Belt heb je een stevige basis om zelfstandig aan de slag te gaan. Je bent in staat om verspillingen in je werkomgeving te herkennen, en je bent bekend de DMAIC-methode zodat je problemen en verspillingen op een gestructureerde manier kunt aanpakken.