Slimmer werken,
blije klanten

De Dagstart: alle ins & outs

Start je dag met inzicht en teambuilding

Organisaties die Lean zijn, starten hun dag vaak met een gezamenlijke dagstart. Hierbij komen teamleden bij elkaar en bespreken ze de vorige dag en de aankomende dag. De dagstart is een ideale manier om inzicht te krijgen in het werk, de processen en de prestaties van het team. Bovendien wordt het nastreven van een gemeenschappelijk doel gestimuleerd, wat de teambuilding bevordert.

dagstart

Wat is het?

De dagstart is een kort dagelijks overleg van 10-15 minuten in de ochtend. Meestal wordt deze staand uitgevoerd, zodat iedereen actief betrokken is. De inhoud die wordt besproken gaat over de dagelijkse gang van zaken. Dit kunnen dingen zijn waar werknemers tegenaan lopen en/of waar verbeteringen zitten. Een tool die daarom vaak gebruikt wordt is een verbeterbord. De dagstart wordt geleid door iemand uit het team.

dagstart verbeterbord

De voordelen van een dagstart

Het belangrijkste voordeel van de dagstart is dat het inzicht biedt in het gezamenlijk doel dat je hebt als team. De kleine verbeteringen staan uiteindelijk allemaal in dienst van het grotere, overkoepelende afdelings- of organisatiedoel. Andere voordelen:

  • Bevordert teambuilding: je werkt samen met je team aan het behalen van het gemeenschappelijke doel dit geeft energie en werkplezier.
  • Creëert een open sfeer: doordat je weet waar iedereen mee bezig is, kun je elkaar makkelijker te hulp schieten.
  • Vermindert mailverkeer: zaken die normaal via de mail gaan, worden nu face-to-face besproken. Dit zorgt voor tijdwinst.

Dagstart in de praktijk: 6 tips

  1. Gebruik een eenvoudig, maar allesomvattend verbeterbord die richtlijnen voor continu verbeteren geeft.
  2. Rouleer het voorzitterschap, zodat ieder teamlid zich betrokken voelt.
  3. Laat de dagstart altijd doorgaan en wacht niet op mensen die te laat zijn of niet op komen dagen. Door het iedere dag op een vast tijdstip te laten plaatsvinden, ontwikkel je gewoontegedrag.
  4. Een dagstart hoeft niet per definitie fysiek plaats te vinden. Als een online vorm beter past bij jouw team en werkwijze, kun je kiezen voor bijvoorbeeld Skype of Zoom.
  5. Is een dagstart lastig te implementeren in jouw organisatie? Kies dan voor een alternatief in de vorm van een weekstart.
  6. Tot slot: Just do it! Ga ermee aan de slag en plan een vast tijdstip. Bedenk hierbij dat er óók binnen een dagstart ruimte is voor verbetering. Evalueer en sta open voor aanpassingen hierin.

Ook interessant: