Slimmer werken,
blije klanten

ASQ, IIBLC® , CSSC en alle andere Lean Six Sigma instanties

Je wilt je certificeren tot Lean Six Sigma Green Belt maar er zijn zoveel opleiders en die maken ook nog eens gebruik van allemaal verschillende certificeringen. Welke zijn er nu en waar moet ik op letten bij het kiezen voor een bepaalde certificering (en dus opleider)?

Een overzicht van de meest bekende Lean Six Sigma organisaties

ASQ

De American Society for Quality (ASQ) is een onafhankelijke organisatie die zich bezighoudt met vaststellen van internationale kwaliteitsstandaarden. In meer dan 130 landen wereldwijd is deze organisatie actief. Zij biedt ook de mogelijkheid om online of in een van de honderden wereldwijde testcentra een Green Belt examen te doen. Je kan zowel een Lean Green Belt en een Lean Six Sigma Green Belt examen doen. Het examen bestaat uit 100 meerkeuze vragen.

CSSC

The Council for Six Sigma Certification (CSSC) heeft de ambitie om de wereldwijde standaarden voor Lean Six Sigma te accrediteren. Dit doen zij op 4 verschillende niveaus:
• Opleidingsorganisaties
• Opleiders
• Verbeterprogramma’s binnen organisaties
• Organisaties die trainingsmateriaal ontwikkelen

IIBLC®

Het International Independent Board for Lean Certification (IIBLC®) houdt zich enkel bezig met Lean certificering. IIBLC® is een jonge organisatie uit België en heeft tot op heden 2000 Green Belts gecertificeerd.
Het Lean Green Belt examen van het IIBLC® bestaat uit 80 vragen die binnen 3 uur beantwoord moeten worden. De examens worden in Nederland afgenomen door Atim en vinden 4 keer per jaar plaats in Nieuwegein en Den Bosch.

LERC

Het Lean Enterprise Research Center (LERC) is onderdeel van de Cardiff University. Dit onderzoekscentrum houdt zich bezig met studies op het gebied van Lean en procesverbetering. Zij hebben een eigen Lean accreditatie opgezet, genaamd het Lean Compentency System.


Ook interessant:

Vind je dit artikel interessant? Deel het in je netwerk.