Slimmer werken,
blije klanten

Lean + Six Sigma = Lean Six Sigma

Lean management (ook wel Lean of LEAN) en Six Sigma zijn twee losse methodes die samen Lean Six Sigma vormen. Waarom zijn deze twee methodes samengevoegd? En wat is eigenlijk het verschil tussen Lean en Six Sigma? Kom erachter in deze blog.

Lean en Six Sigma

De samenvoeging van Lean en Six Sigma

Lean management is voornamelijk gericht op het wegnemen van verspillingen uit processen. Een belangrijk uitgangspunt hierbij is altijd de vraag in hoeverre de processtap waarde toevoegt voor de klant. Wil je meer leren over de verspillingen? Kijk dan de video hieronder.

Six Sigma is meer gericht op de constante kwaliteit van een proces. Bij Six Sigma komen daarom vaak statistische onderbouwingen kijken voor de diverse verbeter ideeën.
Nu het verschil tussen Lean en Six Sigma duidelijk is, wordt ook direct helder waarom het nuttig kan zijn om deze twee methoden samen te voegen. Het is namelijk de ideale combinatie om op een gefundeerde manier verbeteringen in processen door te voeren.

Wat draagt het bij?

Lean Six Sigma zorgt ervoor dat binnen al je processen de klant centraal staat. Op deze manier kunnen je processen sneller en efficiënter verlopen. Het klantgerichter maken van de processen is een continue ontwikkeling die je het best door je eigen medewerkers kan laten uitvoeren. Zij kennen de processen immers het beste en hebben hierdoor ongetwijfeld al een aantal verbeter ideeën in hun hoofd.

Kort samengevat draagt Lean Six Sigma daarom bij aan de volgende punten:

  • Enthousiasme onder collega’s
  • Verhoogde klanttevredenheid
  • Continue kwaliteitsverbetering

De toepassing van Lean Six Sigma

Het doel dat Lean Six Sigma uiteindelijk heeft is dat je als organisatie zelfstandig met de methodiek aan de slag kan. Idealiter moet het echt een onderdeel worden van de gehele organisatiecultuur. Daarom is het belangrijk dat je de methodiek eerst goed leert. Waar komt het precies vandaan? Wat is het precies? En welke instrumenten vallen eronder? En nog belangrijker: Hoe pas ik deze instrumenten toe?

lean en six sigma

Ook interessant: